Leefstijl

99 Luftballons

Gezondheidskeuzes maken.

Ken je het liedje van Nena, “99 Luftballons”? Het was in de jaren 80 een hit, en staat jaarlijks in de Top 2000. Een lekker swingend liedje. Maar waarom nu dit lied? Ik ben vandaag gegrepen door kiezen. Keuzes maken voor gezonde leefstijl, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ideetjes, kiezen, proefballonnetjes oplaten, vandaar mijn sprongetje naar het liedje… Niet logisch, maar het was er wel.

35.000

Zoveel keuzes hebben we op een dag te maken. Het is een gemiddelde maar toch. Ook al zou ik 100 keuzes maken op een dag, dan voelt het voor mij nog steeds heel veel. Er vanuit gaande dat ik op een dag 35.000 keuzes maak, dan zou dat betekenen dat ik elke 1,5 seconde een keuze maak. Hierbij reken ik de nacht niet mee. Want dan slaap ik.

Onbewust

Van het aantal keuzes die we op een dag maken, zo vind ik terug, is maar een heel klein deel bewust. Dus het overgrote deel van de keuzes die we maken gebeurt onbewust. En dat is 99,74%. Dan hou ik over dat ik bewust (gemiddeld) op een dag 46 keuzes maak.

Lastig kiezen

De slogan “maak gezonde keuzes” is dus eigenlijk helemaal niet zo’n handige. Nog meer keuzes erbij… Want als we eigenlijk maar 46 bewuste keuzes maken op een dag, dan vraagt het best veel energie om nog meer keuzes te maken om voor gezond te kiezen.

Kiezen
Gezond kiezen is lastig

Proefballonnetje

Stel, dat ik ervoor zorg dat voor mij gezonde keuzes makkelijker, bijna onbewust te maken zijn? Zou dat de oplossing zijn? Geen dwang maar vanzelfsprekendheid? Nu hoor ik je denken: “ja maar, het wordt ons zo moeilijk gemaakt om te kiezen voor gezond!!”. En dan is mijn reactie: “Dat klopt, dat vind ik ook.” En toch, onze eigen omgeving, achter de voordeur, die hebben we toch wel in de hand? Of niet?

Makkelijker kiezen voor gezondheid

Wil jij leren hoe je achter je voordeur gezonde keuzes makkelijker kunt maken? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek. Vraag een gratis gesprek aan!