Leefstijl

Bakkie doen?

Koffie drinken, gezellig!

Bakkie doen, dan denk ik aan een kop koffie. Gezellig even bijkletsen. Toch, sinds kort doe ik dat niet meer met een kopje koffie maar met water of thee. Waarom? Omdat ik wilde weten wat het effect zou zijn als ik minder koffie zou drinkgen.

Mijn challenge

Ik noem deze actie mijn cafeïne-challenge. Een kopje koffie vroeg in de ochtend. En ook beperkt zwarte thee overdag en ’s avonds gewoon water in plaats van thee of koffie. Ik was benieuwd of ik het moeilijk zou vinden en of ik het zou merken.

Hoe het ging

Minder koffie drinken…. Het is zo’n gewoonte om te mijn werk met een kop koffie te starten. En na een uurtje nog een kopje koffie met een stukje ‘puur’ erbij. Daarna volgt er in de ochtend nog een kopje koffie. ’s Middag zo rond vieren nam ik ook nog vaak een of twee kopjes koffie. Dus vanaf mijn besluit om een cafeïne-challenge te doen heb ik alleen nog een kopje koffie in de ochtend, liefst voor 11.00 uur. Daarna drink ik water, water en nog eens water.

Glas water
Glas water

Meer dan koffie alleen

Cafeïne niet alleen in koffie. Ook in bepaalde soorten thee, energiedrankjes zit cafeïne. Zelf ook in voedingsmiddelen zit cafeïne. Ook in de pure chocolade die ik zo lekker vind, zit cafeïne. Zelfs in ijs, zou ik zelf niet hebben kunnen bedenken. Zelf bij gebruik van pijnstillers krijg je cafeïne binnen. Dus naast de koffie beperkt ik ook het eten van pure chocolade, een kleiner stukje en ook alleen in de ochtend. IJs eet ik niet of nauwelijks en pijnstillers gebruik ik ook zelden tot nooit, evenals energiedrankjes. Dus conclusie thee, koffie en pure chocolade zijn mijn cafeïne gevers.

De effecten

Het drinken van minder koffie en thee vind ik niet moeilijk. Sterker nog, lekker glas koud water is momenteel echt lekker. En dat drink ik ook ruim. Na een kop thee bij het ontbijt, en mijn kopje koffie bij het opstarten van mijn werk heb ik enkel nog het stukje pure chocolade dat ik soms nog neem.

Slaap ik nu beter? Ja! Ik slaap sneller en ik slaap beter door. Mijn Garmin laat rustigere nachten zien, mijn persoonlijke batterij laadt beter op. Of ik dit nu ook echt voel kan ik niet volmondig beamen. Wat wel heel positief is, Maar wat vooral heel positief is sinds ik met mijn cafeïne-challenge bezig ben, is dat mijn stoelgang heel regelmatig is geworden.

Bakkie doen?

Ja zeker, nog steeds gezellig om even met iemand een momentje te zitten en wat bij te kletsen. Of ik daar koffie bij neem is dan de vraag. Water of groene thee zijn hele prettige en ook gezellige alternatieven. Doordat ik me prettiger voel sinds ik minder cafeïne binnen krijg met koffie nee/of thee is het voor mij ook niet moeilijk om die keuze te maken om minder koffie en thee te drinken.

Wil jij ook aan de slag met je leefstijl?

Neem vrijblijvend contact op om jouw mogelijkheden te bespreken. Vraag een gratis gesprek aan!