Leefstijl

Black pow(d)er

Black pow(d)er, nu ook in voeding en verzorgingsproducten.

Mocht je het nog niet weten maar tegenwoordig wordt geactiveerde houtskool verwerkt in gezichtsmasker, tandpasta en sapjes. Wat moeten we hier nou mee? Gelukkig heeftde keuringdienst van waarde er grondig aandacht aan geschonken.

Norrit

We kennen de black power van houtskool al in de vorm van Norit. Norrit is een beproeft middel bij diarree. Het middel staat vaak op de packlist bij (vakantie)reizen. Norrit zuivert en herstelt het darmkanaal bij (reizigers)diarree.

Actieve kool ofwel charcoal

Actieve kool is speciaal behandelde koolstof. Hierdoor kan deze stof zich binden aan allerlei stoffen. De werking van Norit is daarop gebaseerd. En op dit moment wordt deze reinigende werking toegepast in allerlei producten die reinigende effecten moeten geven. Denk aan o.a. tandpasta, huidmaskers, booster-smoothie. Je kunt zelfs al kaas kopen met actieve kool ofwel ‘activated charcoal’, dat is zwarte kaas...

Reiniging is goed

Schoonmaken
Reiniging met juiste middelen

Zo op het eerste gezicht lijkt reiniging goed, de stoffen die niet goed zijn voor ons lichaam opruimen met de geactiveerde kool. En dat is goed, behalve wanneer daarmee ook de goede stoffen meegenomen worden. Dat is alsof je je mooie salontafel met een schuursponsje gaat boenen. De verkeerde middelen op de verkeerde plek.

'Het kind met het badwater weggooien'

Bij de werking van ‘active charcoal’ (zo wordt de actieve kool genoemd op de bijsluiter of ingrediëntenlijst), is zo goed dat ook de goede stoffen als vitamines, mineralen of medicijnen opgeruimd worden.

Samenvattend

Actieve kool heeft hele goede eigenschappen, vooral in te zetten bij darmklachten als diarree. Echter omdat de actieve kool geen onderscheidt maakt tussen slechte stoffen of goede stoffen is het belangrijk om producten waarin active charcoal of actieve kool verwerkt is te mijden. De hype rondom charcoal is een hype die misleidend op de markt wordt gebracht dus LET OP!

Wil je gezonder leven zonder hypes? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een korte gesprekje over de mogelijkheden. Vraag een gratis gesprek aan!