Hoe zit het met de vitamine C?

De R in de maand...

Als ik een kiwi in mijn handen heb, denk ik aan mijn moeder. Wanneer de R in de maand komt was kiwi voor haar een dagelijks stukje fruit, ofwel haar dagelijkse vitamine C. Hoe zit dat eigenlijk?

Vitamine C is een weerstandsvitamine en belangrijk voor voldoende energie. Ook draagt vitamine C bij aan een gezond zenuwstelsel, gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten.

Vitamine C zorgt er ook voor dat ijzer beter uit je bloed kan worden gehaald.

Wat de weerstand betreft zijn er verschillende vitamines die je beschermen tegen griepen verkoudheid.

Wat kun je het best eten om de dagelijkse hoeveelheid vitamine C (75 milligram) met je voeding binnen te krijgen?

Waar zit het eigenlijk in?

Kiwi

Met het eten van een kiwi per dag ben je al aardig over de helft. In een kiwi zit namelijk 59 milligram vitamine C.

Sinaasappel

Ook sinaasappel is een vitamine C bom. Een sinaasappel van zo’n 130 gram bevat ongeveer 66 milligram vitamine C.

Ander fruit met vitamine C zijn aardbeien en bessen. Omdat het nu niet het seizoen is van aardbeien en bessen heb ik de Kiwi en Sinaasappel er uit gelicht.

Met een sinaasappel en kiwi per dag krijg je voldoende vitamine C binnen.

Groenten

Met groenten is het ook mogelijk om vitamine C te scoren. Koolsoorten, spruitjes en paprika zijn toppers wat betreft vitamine C. Om even naar de cijfers te kijken:

  • Een dagelijkse groente portie (250 gram) spruitjes krijg je meer dan de dubbele hoeveelheid vitamine C op je bord.
  • Ook boerenkool (en alle andere koolsoorten) geven vitamine C aan je voeding. 100 gram boerenkool bevat namelijk 120 milligram vitamine C.
  • Ook paprika zorgt voor vitamine C op je bord en in je mond. Kies voor rood, want die bevat in vergelijking met de gele en groene paprika’s het meeste vitamine C.

Teveel vitamine C

Teveel vitamine C is niet er, het lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel aan vitamine C wordt uitgeplast.

Eet je voldoende groenten en fruit, dan hoef je dus geen extra vitamine C te slikken. Zonde van het geld dat je ervoor betaalt, want je plast het teveel uit.

Let wel op dat je de vitamine rijke producten niet samen neemt met melkproducten. Een stofje in de melk zorgt er namelijk voor dat de vitamine C minder goed zijn werk kan doen.

Hoe mooi is het dat de seizoensproducten zoveel vitamine C geven, juist wanneer we dat zo nodig hebben als verkoudheden en griep in de lucht hangen. Een goede weerstand is ook heel fijn in tijden van Corona.