Leefstijl

Energiemanagement

Stekker erin of stekker eruit?

In het afgelopen jaar zijn we allemaal bewuster om gegaan met energieverbruik om de rekening zo laag mogelijk te houden. De prijzen liepen immers de spuigaten uit. Apparaten wel of niet gebruiken helpt daarbij. Een stekker eruit om sluipstroom te beperken. En het helpt.

Energieslurpers en -bronnen

Tegenwoordig zijn er allerlei apparaatjes om te meten of een huishoudelijk apparaat veel stroom gebruikt. Sommige apparaten zoals de koelkast of vrieskast kun je niet uitschakelen. Toch lampen achter je uitdoen, een radio of tv uit zetten als er niemand bij zit. Zo wordt het gedrag een bron van energie. Het doet je goed én er wordt energie bespaart. Dubbel effect.

En hoe zit het bij onszelf?

Hoe zit dat met ons? Dat wat in ons leven energie slurpt maakt ons moe en soms ook neerslachtig. Wat slurpt energie? En welk gedrag maakt het slurpen minder? Dat is een eerste stap. Je kunt ook gaan kijken wat je energie geeft, wat voor jou een energiebron kan zijn.
In het coachen spreken we dan over energienemers (slurpt energie) en energiegevers (energiebron). Inzicht in deze energiebalans is belangrijk.

Energie balans
Energiebalans

Energiemanagement

Wil je inzichtelijk krijgen hoe de balans bij jou ligt? Het gaat om de vragen “Wat geeft mij energie?” en “Wat kost mij energie?”. Als antwoord zul je dat benoemen wat je graag doet en wat je weinig tot geen energie kost. Sterker nog het geeft je energie. Dit kan een mooi lijstje worden. Als je daarmee klaar bent beantwoord je de volgende vragen:

  1. Wat zijn je 3 grootste energiegevers? Welke 3 dingen/activiteiten/mensen geven jou het meeste energie?
  2. Wat zijn je 3 grootste energienemers? Welke 3 dingen/activiteiten/mensen vragen jou het meeste energie?

Vervolgens kun je dat wat je energie kost gaan verkleinen. Dat doe door na te denken wat jij moet doen om die energienemers te verminderen.

Succes ermee!

Energiemanagement is belangrijk bij het volhouden van nieuw aangeleerde gezonde leefstijlgewoonten. In het COOL-programma komt dit dan ook aan bod. Vind hier meer informatie over CooL.