Leefstijl

Gedraag je!

Pas op.

Uitgesproken met klemtoon hoor ik het mijn ouders nog zeggen. Ook zal ik het, op mijn beurt ook gezegd hebben tegen mijn kinderen. Gedrag, dat wat je doet. En 'gedraag je' is dat wat je hoort te doen. Niet uit de toon vallen? Is dat het? Of doen wat verwacht wordt? Of gewoon voor je eigen welzijn en genot?

Gedrag in het nieuws

Als leefstijlcoach zet ik leefstijlgedrag centraal, daarop coach ik. En het lijkt wel alsof tegenwoordig alles wordt teruggebracht op gedrag. Ligt dat aan mij? Nee.

Gedrag is regelmatig in het nieuws. Mensen moeten hun gedrag veranderen vanwege je gezondheid, vanwege het duurder wordende gasprijzen, vanwege het klimaat. We moeten eraan geloven. We moeten gaan veranderen. Ons gedrag moet veranderen.

‘Goedpraten’

Gedrag veranderen is lastig. Want wij zijn heel goed in het goedpraten van dat wat we doen. Daar is zelfs een moeilijk woord voor bedacht: “cognitieve dissonantie”. Het ‘goedpraten’ doe je vooral wanneer je een onprettig gevoel ervaart. Bijvoorbeeld als jij iets gelooft of hoopt en dat wordt tegengesproken door de feiten. Of als je iets vrijwillig doet dat niet past bij de gedachten of overtuigingen die je erbij hebt. Of je hebt ideeën die met elkaar botsen.

Botsen

Het voelt als botsen in je hoofd. Bijvoorbeeld. Klimaat is belangrijk. Je weet dat je daaraan kunt bijdragen. Minder vliegen of minder de auto. Als je dan gaat vliegen voelt het ergens toch niet lekker. En toch doe je dan iets wat niet past bij je overtuiging. Je kiest er zelfs voor, je wordt niet gedwongen. Dat kan het lastiger maken, het botst in jezelf. En dat ga je zelf goedpraten. Vliegen omdat je het hebt verdient even naar de zon te gaan. En zo gaat het ook met leefstijl.....

Pas op
Pas op!

'Gedraag je' kun je leren

In het coachen wat ik doe, leer je hoe je jezelf kunt gedragen op de manier die past bij jou, bij wat jij bereiken wil. En dan op leefstijlgebied. Dan gaat het dus om het gedrag waarmee je leefstijl verbetert. En op voorhand beloof ik je dat ik niet op hele strenge toon, met geheven vinger, zal zeggen dat je je moet gedragen.

Ben jij er aan toe om te veranderen?

Waar, hoe en met wat zou ik kunnen beginnen? Vraag een gratis gesprek aan!