Leefstijl

Geniet maar eet met mate

Zonder angst de feestdagen beleven.

Angst voor feestdagen

De feestdagen komen er aan. Oei. Vooral voor degene die een strijd voeren met hun gewicht een vreselijk vooruitzicht. Gelukkig start daarna het nieuwe jaar, een mooie gelegenheid om met goede voornemens te starten.

LET OP!

Hoe zit dat bij jou? Wil jij ook graag meedoen met het gezellige samenzijn, samen eten? En om de gastvrouw of jouw gasten niet teleur te stellen mee doet. En zonder ervan te genieten? Omdat er altijd dat stemmetje in je achterhoofd zit met: LET OP!

NU even niet

Mijn Omdenk-verjaardagskalender steekt het hart onder de riem. Met een knipoog, maar realiseer je dat het gedrag tussen nieuwjaar en kerst belangrijker is dan tussen kerst en nieuw. Eigenlijk wel logisch. Wat maakt het dan toch dat de feestdagen zo angstvallig tegemoet gegaan wordt door degene die het gewicht onder controle willen houden?

Het gevoel

Gaat het om het gevoel iets te missen? Is het nee zeggen moeilijk? Hoe wapen je jezelf tegen het gevoel te moeten uitbuiken? Hoe krijg je grip op het krijgen of hebben van een goed gevoel, dat je kunt genieten van het eten?

Lekkere hapjes
Lekker hapjes

Zelf in actie - 3 tips

Allereerst kom zelf in actie. Maak je hapjes en je eten zelf. En kies daarbij voor minst bewerkte producten. Pure producten. Hierboven een foto van lekkere hapjes voor op verjaardagen of feestdagen.

Ook voor de warme maaltijd ofwel diner is het kiezen voor minst bewerkte of zoveel mogelijk onbewerkte producten een heel goed basisprincipe. Tot slot maak het eten zelf klaar, dan heb je al voorpret voordat je aan tafel aanschuift.

Geniet - 4 tips

In alcohol reclames wordt vaak gezegd “Geniet maar drink met mate”. Hoe denk je dat om naar eten? Genieten van eten begint allereerst met aandachtig eten. Vertraag daarbij het tempo. Dan proef je beter wat je eet. En als derde tip: neem de tijd! En als je dan ook nog luistert naar je lichaam komt het allemaal goed. Dan voel je een prettig verzadigd gevoel. Dat voorkomt dat de knoop los moet.

Op naar een fijne Kerst en gezellige jaarwisseling.

Hapjes - recepten

Hapjes voor de decembermaand 1

Hapjes voor de decembermaand 2