Leefstijl

Hellup!!!

Bomen in het voedingsrichtlijnenbos.

Grote schrik! Afgelopen maandag in de krant op de voorpagina: Schijf for Life. Weer een voedingsrichtlijn. Whaaaa. Inmiddels ben ik gelukkig een beetje van de schrik bekomen. Ik had er wel een paar dagen voor nodig. Er zijn allerlei richtlijnen die aangeven hoe je het beste je voeding kunt kiezen. Hoe weet je nou welke het beste is?

Pas op de plaats, en diep ademhalen

Wanneer je dit als leek weer in de krant leest krijg je volgens mij de neiging op alle adviezen en richtlijnen maar op een hoop te gooien om gewoon je eigen boodschappen te blijven doen. Dat is echter helemaal niet waarom er zoveel energie wordt gestoken in het ontwikkelen van zo’n schijf of piramide.

Gemak

Sterker nog, het wordt allemaal gemaakt om het de burger, degene die elke dag weer boodschappen doet en het eten verzorgt, te helpen. Om het gemakkelijker te maken.

Wat is de beste keuze?

De basis van alle richtlijnen waaruit je zou moeten kiezen is de Richtlijn Goede Voeding die de Gezondheidsraad heeft opgesteld. Dit is door de overheid gevraagd. Met deze link open je die Richtlijn Goede Voeding.

Richtlijn Goede Voeding in het kort

Richtlijn goede voeding
Richtlijn Goede Voeding 2015

Deze afbeelding heb ik gevonden in een presentatie waarin het voedingscentrum uitlegt hoe zij hun Schijf van Vijf onderbouwen.

En de andere 'schijven' en piramides?

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is afgestemd op de Richtlijn Goede Voeding en op alle Nederlandse burgers. Dat is een mooi uitgangspunt. Maar toch…

De PuurGezondPiramide heeft mijn voorkeur, zowel privé als professioneel als Leefstijlcoach. Reden? Gewoon omdat daar ook al het bewegen is opgenomen. Bewegen is zooooo belangrijk evenals het drinken. En de basis is kiezen voor Puur, zoveel mogelijk onbewerkte voeding. En het tellen van calorieën is niet aan de orde bij de PuurGezonde aanpak.

De andere schijven en piramides

Die bekoren mij minder. En ik denk dat het komt omdat ik niet binnen de doelgroep val waarvoor die schijven en piramides gemaakt zijn.

Mijn Schijf

Schijf voor mijn lijf
Schijf voor mijn lijf

Met de PuurGezond Piramide in mijn achterhoofd heb ik een schijf voor mijn lijf merk ik. Niet alleen bewegen en voeding is belangrijk, maar ook mijn slaappatroon, ontspannen en sociale contacten. Kortom Voeding is een aspect van de schijf voor mijn lijf. Ik kan heel gezond eten, krijgen alle andere aspecten geen aandacht dan doe ik mijn lichaam tekort.

Hoe ziet de schijf voor jouw lijf eruit?

In gesprek over jouw schijf?

Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek, zodat jij kunt ontdekken hoe jij jouw schijf inzichtelijk kunt maken. Vraag een gratis gesprek aan!