Het ei van Columbus

Het ei van Columbus

May 20, 2022

Auteur

Hannie Piels

Wijsheid van Columbus


De wijsheid van Columbus met betrekking tot het is betekent dat wanneer iemand eenmaal heeft laten zien hoe iets gedaan moet of kan worden weet een ander dat ook. Of kan een ander dat ook leren. Zo is het ook met leefstijl. Er zijn mooie trajecten om een andere leefstijlgewoonten aan te leren.

GezondhEId


Ga gezonder leven! Zorg dat je afvalt! Ga meer sporten! Eet gezond! Zorg voor een gezonde leefstijl! We lezen erover in de krant. Horen het als advies van de huisarts of specialist. Succesvol je leefgewoonten aanpassen om daardoor fitter en gezonder te voelen kun je aanleren. Het RIVM heeft daarvoor inmiddels al vier interventies voor goedgekeurd.

GLI


Leefstijlverandering is als het ei van Columbus om de persoonlijke gezondheid preventief, of als behandeling, aan te pakken. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Waarom?

Stel je wordt verwezen voor een een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Bij het COOL-traject dat ik aanbied worden groepsbijeenkomsten afgewisseld met individuele gesprekken gedurende 24 maanden. Het gaat om een traject waarin allerlei aspecten aan bod komen. Denk hierbij aan onderwerpen als bewegen, voeding, slaap en ontspanning. Minstens zo belangrijk zijn de onderwerpen waarbij het HOE aan bod komt.

Maatwerk


oor

Door het hoe en de lange duur van het traject ontstaat er de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. In de groep is er interactie, wordt er van elkaar geleerd. Dat is niet altijd bewust. Door het bespreken en uitvoeren van opdrachten leer je wat bij je past, waar je nu aan toe bent. Hierdoor ontstaat maatwerk! Ieder heeft zijn eigen tempo, zijn eigen weg. Op weg naar het passende leefstijlpatroon dat goed voelt. Als leefstijlcoach heb ik vooral goed te luisteren. Maar.....

Ei van Columbus


Het gaat niet alleen om het luisteren van de coach naar de deelnemer. Ook de deelnemer aan het traject heeft zijn oren te spitsen voor wat er aan bod komt. Wat zijn of haar omgeving 'vertelt'. Of wat zijn of haar lichaam 'zegt'.

Want in de leefstijlcoaching is 'Het ei van Columbus', zo merk ik steeds meer, het voelen van wat het lichaam vertelt. Wanneer voel je honger? Wanneer voel je verzadiging? Hoe voelt het lichaam na inspanning? Als dat gevoeld kan worden ligt de weg naar een blijvende leefstijlverandering binnen handbereik.

Heb jij hier oren naar?


Is het ei van Columbus ook wat voor jou?

Wil jij leren wat je lichaam jou zegt? Hoe de omgeving je stuurt? Hoe je dat zelf kunt beïnvloeden?