Leefstijl

Hoogspanning

Onbewuste patronen doorbreken.

Je leest het op social media, hoort het in het nieuws: mensen zijn rusteloos, gespannen over wat er mogelijk te gebeuren staat. Wat er op ons af komt. Eng! Wat moeten en wat kun je ermee.

Ermee omgaan

In tijden van spanning maak je onbewust keuzes om de stress de baas te blijven. Denk hierbij aan jezelf afleiden, vermijden van situaties of personen die spanning geven, relativeren, piekeren en nadenken (vooral ’s nachts, klagen en schuld, en vasthouden van je rol als ‘arme ik’.

Onbewuste patronen doorbreken

- Afleiden

Afleiding zorgt ervoor dat je niet over de oorzaak van de stress hoeft na te denken of te praten. Dit doe je door bijvoorbeeld tv te kijken, snoepen of alcohol gebruiken. Je verdooft als het ware jezelf. Door te gaan wandelen, zwemmen, kijken naar kunst, tekenen, luisteren naar mooie muziek zorg je voor afleiding die niet verdoofd maar voedt, ze geven het leven meer kwaliteit.

- Vermijden

Vermijden kan een goede strategie zijn, echter je leefwereld wordt daardoor klein en beperkt. Dit patroon verander je door bewust te worden wat je vermijdt. En ook hierbij werkt het om je aandacht te richten op iets positiefs. Bijvoorbeeld opmerken van de natuur om je heen, een zonsondergang, luisteren naar muziek.

Zonsondergang
Zonsondergang

- Relativeren

Relativeren kan heel nuttig zijn, zolang je de gevoelens die er zijn ook aandacht geeft die er nodig is. Helder krijgen waar je teveel relativeert, je gaat dan kijken waar je de werkelijkheid niet durft te voelen. Jezelf meer respecteren.

- Nadenken en piekeren

Piekeren en nadenken gebeurt vaak ’s nachts. Je doet geen oog dicht. Vraag jezelf eens af wat de winst is van het piekeren. Het best helpend hierbij is accepteren waar je bent, nu. En dit zonder het te willen verklaren. Het accepteren geeft ruimte om verder te komen.

- Klagen en schuld

Er is iets onaangenaams. Wanneer je vindt dat ze er niet moeten zijn, of je geeft iets of iemand de schuld, dan is dit jouw patroon. Stel jezelf de vraag wat gebeurt er als ik dit doe? Belangrijk bij het doorbreken van dit patroon is ook accepteren dat het onaangename er is. Vervolgens kijken naar wat er aan veranderd kan worden.

- Vasthouden

Het kan ook zijn dat je het wel fijn vindt, die onaangename gevoelens. De rol van ‘arme ik’ past je wel. Je weigert onbewust om je beter te voelen. Stel jezelf hierbij de vraag wat doe ik als ik pijn heb en aandacht wil? Beter is om gevoelens toe te laten en er niet over te oordelen.

Rust en ontspanning

Meer weten over het doorbreken van patronen bij spanning? Vraag een gratis gesprek aan!