Leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching - Maatwerk

Patroon op maat.

Stel je wilt afvallen. je weet hoe het werkt, want je hebt er ervaring mee. Gewoon aantal weken stipt en strak aan het schema houden en dan kun je weer in dat jurkje of in die broek. De eerste paar keer lukte dat prima. Op gegeven moment werkt dat niet meer. Wat dan?

Waar te beginnen?

Toch maar weer aandacht voor je voeding, en dan onder begeleiding van de leefstijlcoach. Die kan ook aangeven wat jij moet doen, denk je. Wat wel en wat niet eten om zo snel mogelijk je gewicht onder controle te krijgen. Om vervolgens ook weer tevreden op je weegschaal te staan.

Focus

Helaas de leefstijlcoach, of beter gezegd IK, werk zo niet. Ik geef geen lijstjes. Ik werk met aandacht voor gewoonten. Focus op bewustwording, inzicht is daarvoor de basis, waar voor jou de mogelijkheden zijn. En dat bepaal ik niet, maar jij. Kant-en-klaar lijstjes passen daar niet bij.

Vragen

Mijn taak is het om je vragen te stellen. Je aan het denken te zetten zodat je zelf met oplossingen kunt komen. Vragen maken je bewust en geven je inzicht. Hierdoor lukt het je om haalbare doelen te stellen, hele kleine eenvoudige doelen. Zoals bijvoorbeeld groenten bij de lunch, twee stuks fruit op een dag of duidelijke eetmomenten en wandelen. Ja ook wandelen kan dat voor jou zijn. En dat hoeft niet meteen, gaandeweg kan dit als doel erbij komen.

Ontdekkingen

Een van de grote ontdekkingen bij het stellen van de doelen is dat goed gestelde, haalbare doelen ook echt mogelijk zijn. Dat het lukt om dat doel te behalen. Super goed en daar mag je trots op zijn. helaas is het vaak de weegschaal die het succes overschaduwt.

Weegschaal
Weegschaal oordeel

De valkuil is dan dat je de weegschaal laat bepalen of jouw veranderingen succesvol zijn of niet. De ontdekking is dan ook groot dat je hier ook anders naar kunt kijken. Dat wat je verwachting was gebeurt niet, wat gebeurt er dan met je, en wat zou de reden kunnen zijn? Opnieuw vragen.

Wat bepaalt je gewicht?

Om je gewicht te managen is het goed te realiseren dat er meer speelt dan alleen voeding. Dat wat je eet is wel belangrijk, maar ook andere aspecten spelen soms een grote rol. Denk hierbij aan erfelijke factoren, hormonen, medicijngebruik, stress, hoe je slaapt, je leefstijl (veel / weinig bewegen), of crash diëten zijn gevolgd, hoeveel bruin vet je hebt, darmenwerking, kortom je weegschaal wordt pas blij als alles de aandacht krijgt.

Leefstijlcoaching

Het leefstijlcoachingstraject is de focus breder dan alleen gerichtheid op de voeding. Als mens leeft je niet alleen van voeding. Coaching is dan ook afgestemd op je persoonlijke situatie. Daarmee wordt het maatwerk waarbij het gaat om passen en meten. Zelfs een geheel eigen patroon is mogelijk, jij bent namelijk degene die dat bepaalt, het pad er naar toe loop ik als coach met je mee.