Leefstijl

Onbewerkt: onlekker en veel werk

Voor velen lijkt dit een onmogelijke combinatie. Vooral als het om eten gaat.

Gezond eten heeft vaak de stempel “niet lekker”. Worteltjes, tomaatjes, stukjes komkommer; je hebt er zo genoeg van. En zelf koken kost tijd. Afhalen of kant-en-klaar uit de supermarkt is veel handigere, makkelijker en lekkerder. Neem nu de tijd.

Het kost (te) veel tijd

Naast het niet lekker wordt ook nog wel eens de tijd genoemd die nodig is om zelf van onbewerkte, verse producten een goed gerecht te bereiden. Dat is ook wel zo. En dat is vooral afhankelijk van wat voor recept je kiest. De “Prei wok met kipstukjes en mosterdsaus” is heel snel klaar. En het kost helemaal weinig tijd wanneer je een zak gesneden prei, bakje gesneden champignons en een schaaltje gesneden kipfilet of vegetarische wokstukjes koopt.

Prei wok met champignons en mosterdroomsaus
Preiwok met champignons en mosterdroomsaus

Aandacht

Om lekker en genieten gezond te laten zijn is het van belang om te vertragen. Eten bereiden met aandacht en met aandacht eten. Ik hoor je denken, waar haal ik de tijd vandaan???? Kinderen lusten niets, moeten nog naar het sporten na de avondmaaltijd. Zelf moe thuis vanuit het werk… Ga dan maar eens rustig aan de kook, nee dan raak je “over de kook”.

Een eerste stap? 6 tips

Wat zou een eerste stap kunnen zijn? Voorop gesteld dat je gezonder en lekker wilt genieten van het eten dat je dagelijks bereid. Is die eerste stap een eenvoudig gerecht op een weekenddag?

  1. Kook je alleen of met iemand anders?
  2. Wat is een favoriete groente?
  3. Zoek daarbij een gerecht: goede bron is bijvoorbeeld AH-recepten
  4. Ga aan de slag
  5. Serveer op een zorgvuldig gedekte tafel
  6. Eet met aandacht – en beoordeel het recept

Verzamelen

Was het lekker, beoordeel het recept met sterren. Smaak aanpassen, schrijf het bij het recept. Was het niet naar je zin, bewaar het recept niet. Je gaat het dan toch niet meer maken. Verzamel alleen lekkere recepten die bij je passen. Dan zul je na verloop van tijd met onbewerkt lekker en gezond eten.

Hulp nodig om de eerste stap te zetten?

Neem contact met mij op voor een gratis kennismaking om de mogelijkheden in jouw situatie te bespreken. Vraag een gratis gesprek aan!