Leefstijl

Snakken naar rust

3 tips voor meer rust.

Snakken

We snacken allemaal. Waarom? Om dat we snakken naar afleiding, naar rust, naar… .Ja naar wat? Snacken en snakken heeft wel heel veel met elkaar gemeen. Snacken ontstaat vaak op een rustig moment, wat later op de avond. We snakken dan naar wat lekkers op de bank.

Snacken

Op de bank, voor de tv. Bij het lezen van een boek of gewoon omdat het avond is. Gewoon omdat het een gewoonte is. Iets eten is dan gekoppeld aan het bankhangen of tv kijken. Doorbreek je dat, omdat je op een andere plaats zit, of omdat de tv niet aanstaat? Dan kan het zomaar gebeuren dat er niet gesnackt wordt.

Morgen…. dan.....

Snacken geeft schuldgevoel, bij heel veel mensen. Had ik maar niet, wordt er achteraf gedacht. Morgen…. dan, speelt er in het hoofd na het snacken. Je snakt naar verandering. Maar hoe? Want als het eenmaal morgen is, de bank is er nog, de tv is er nog en het lekkers is er ook nog.

3 Tips

Zelf koken
Kook zelf

Hieronder volgen 3 tips om meer rust te brengen in het eetpatroon.

1) Vaste momenten en vaste plek

Deel je dag in en verdeel je voeding over vaste momenten van de dag. Maak hierbij onderscheid in 3 hoofdmaaltijden en 3-4 tussendoortjes. Belangrijk is dat het vaste momenten zijn. Voorkom grazen. Helpend hierbij is het hebben van een vaste plek waar je een eetmoment hebt. Op het werk de kantine, aan de keukentafel.

2) Neem de tijd

Belangrijk voor de rust in eten om het snacken te beperken is tijd nemen om te eten. En neem de tijd om het eten voor te bereiden. Voor het eten zelf is het van belang om minimaal 15-20 minuten bezig te zijn met het eten.

3) Eet bewust

De tip om bewust te eten gaat over het bewust proeven van de smaken in je mond. Uitgebreid kauwen voor dat je het eten doorslikt. Neem de tijd. Dan zul je ook beter voelen wanneer je voldoende gegeten hebt. Bewust eten, weten wat je eet. Eet dat je lichaam echt voedt. Een eenvoudig handvat hiervoor: eet zoveel mogelijk onbewerkt, eet gevarieerd en eet met mate.

Rust

Door deze 3 tips ter harte te nemen zul je langzamerhand minder gaan snakken naar snacks. Geen snacks, geen schuldgevoel over het snacken; lekkerder in je vel.

Snak jij naar eetrust

Wil jij begeleiding bij het aanleren van die rust waar jij naar snakt? Vraag een gratis gesprek aan!