logo

Verboden vruchten

Bramen ze zijn er weer

Aug 18, 2021

Auteur

Hannie Piels

Kijk uit voor doorns


Au! Het is bramentijd. Komend langs een bramenstruik bij ons in de wijk kan ik het niet laten om te zoeken naar de lekkere rijpe bramen. Jammie! Grote hoeveelheden rode en donker bijna zwarte bramen zie je hangen. Ze nodigen uit tot het plukken ervan. En heerlijk dat ze zijn.... Tenminste, als je de juiste kiest en... als je goed uitkijkt voor de doorns. Die zijn nogal venijnig.

kleine venijnige weerhaakjes

Gevaren


Door het schrijven van deze blog ben ik informatie gaan zoeken over bramen. Schrik! Er wordt gewaarschuwd voor een boete. Bramen plukken is verboden. Hè? Ja het is verboden, behalve als je enkel een klein bakje voor eigen gebruik plukt. Maar met een emmertje mag al niet.... Dan wordt er ook gewaarschuwd voor “Vossenlintworm”. Schijnt voor te komen in Zuid-Limburg en Groningen. Belangrijk is dan het wassen van de bramen en/of goed koken van de vruchten. Ai, ik eet ze meestal zo van de struik in de mond. Gelukkig ik woon niet in Groningen of in Zuid-Limburg.

Bramen en gezondheid


Op Gezondheidsnet is mooi te lezen dat we te weinig “Paars” eten. Paars eten, waar ook de hele donkerblauwe, bijna zwarte bramen bij horen, is gezond vanwege de blauwpaarse kleurstoffen. Die kleurstoffen worden anthocyanen genoemd.

Anthocyanen blijken een goede uitwerking te hebben op de hersenen. Het geheugen en leervermogen gunstig beïnvloed.

Daarnaast bevatten vooral bramen veel mineralen. Van alle fruitsoorten bevat bramen de hoogste hoeveelheid calcium. Ook zit er veel magnesium en ijzer in bramen. Drie mineralen die nodig zijn voor botten, spieren en bloed. Daarnaast bevatten bramen ook veel vitamine E, goed voor de bescherming van onze lichaamscellen.

Stilstaan bij de braam


Het is dus een goede actie als je even stilstaat bij de bramenstruik om er bramen uit te plukken.

Kijk wel uit voor de stekels. Die kunnen venijnig in je vinger terecht komen of in je kleding. Met de informatie, dat bramen zo gezond zijn, zal ik nog bewuster even stilstaan bij de bramenstruik en plukken, zolang anderen de struik niet hebben kaalgeplukt. Ook al is bramenplukken in het wild of park verboden, het blijft lekker. En hoe vaker ik bramen pluk, des te beter het gaat. En… ik weet de lekkerste eruit te halen.

Gratis gesprek

Om te verkennen welke leefstijlveranderingen stekelig en moeilijk zijn. Samen kijken waar mogelijke verbeteringen liggen:

logo

info@bonstato.eu

2331 BN Leiden

+31 6 400 55 293

Bonstato.eu

© Bonstato Leefstijlcoaching
Deze website wordt mogelijk gemaakt door Pointiful.
Alle rechten zijn voorbehouden.