Leefstijl

Volhouden

Dump Je Goede Voornemens Dag.

Opgeversdag

Gisteren op Blue Monday was het ook “Opgeversdag”, ofwel Dump Je Goede Voornemens Dag. Alle goede voornemens en bedoelingen die met heel veel positieve energie zijn gestart op 1 januari, worden door 80% van de mensen weer gedumpd. En in Februari zijn de meeste goede voornemens verdwenen.

Wat waren / zijn jouw goede voornemens?

Had jij ze ook, goede voornemens begin dit jaar? En hoe staat het ermee? Hoor je bij de 80% die ze al gedumpt heeft of hoor je bij de happy few die het nog steeds volhoudt?

Verkeerde combinatie

Het blijkt dat de voorlaatste volle week in januari als meest depressief wordt ervaren. Wordt er daardoor opgegeven, of wordt men depressief doordat er opgegeven wordt? Dat de nieuwe voornemens niet vol te houden zijn? Hoe het ook werkt, het is een lastige week. En ook februari blijkt lastig te zijn.

Herpakken

Wacht niet
Kom in actie

Het positieve nieuws van vandaag is dat je altijd een voornemen kunt herpakken. Wachten tot 1 januari 2023 is echt niet nodig. Alle dagen bieden een nieuwe kans. Wacht niet op een goede dag, maar maak er zelf een.

Hoe?

En wil je herpakken, of de goede voornemens niet dumpen? Uiteindelijk gaat het om het voornemen om gewoonte(s) te veranderen. En dat is een lastige klus. Maak een mooi voornemen klein, hak het in stukjes, in stapjes. Door het maken van hele kleine stapjes zul je bij jezelf geen of minimale weerstand voelen.

6 tips om te herpakken of vol te houden

  1. Wat wil ik veranderen? Bijvoorbeeld gezonder eten. Dat is te vaag en te groot. Beter om het klein te maken en overzichtelijk. Wat past binnen gezonder eten is meer groente eten. We nemen dit als voorbeeld. Hoe ga ik dat doen?
  2. Meer groenten eten, is in de eerste plaats meer groenten kopen.
  3. Hoe kan ik dit zo simpel mogelijk maken? Als ik meer groenten heb gekocht, zal ik ook nog in actie moeten komen om deze groenten op mijn bord te krijgen. Kies daarvoor een geschikt moment. Bijvoorbeeld meer groenten bij het avondeten.
  4. Wat als het niet gaat zoals verwacht? Het eten koken kost te veel tijd, na een lange dag werken. Dat kan gebeuren. Vraag is wat is het alternatief? Diepvriesgroenten? Dubbele porties koken voor drukke vermoeiende dagen? Of eenvoudige recepten gebruiken?
  5. Wat doe ik bij succes? En stel dat het lukt. Wanneer ga je jezelf belonen? Na een week? Twee weken? En hoe beloon jij jezelf? Leuk tijdschrift, een spannend boek? Lekkere warme sokken? Een mooie bos bloemen? Maakt niet uit als het maar voelt als beloning.
  6. Hoe ga ik kleine succesjes aan elkaar breien? Als dit kleine stapje, van meer groenten bij het avondeten is gelukt. Is een uitbreiding mogelijk naar de lunch of ontbijt met groenten. En ook dan doorloop je weer punt 2 t/m 5. Door stil te staan bij wat er lukt en af en toe terug te kijken hoe het was. Dan zul je merken dat de succesjes elkaar opvolgen. Uiteindelijk bereik je dan toch je doel “gezonder eten”.

Hulp nodig bij het herpakken of vol te houden?

Zowel offline als online kan de begeleiding plaatsvinden. En wil je samen met iemand anders? Dat is geen enkel probleem. Vraag een gratis gesprek aan!