Leefstijl

Wanneer?

Nu.

Hup schoenen aan

Vanochtend heb ik mijn kalenderblaadje van 25 januari afgescheurd. De tekst deel ik met jullie:

“Wat doe je als …. Je moe bent, het regent, je hardloopmaatje afzegt, je laat thuis bent….? – Niet nadenken, schoenen aan!”

Ik vond dit het delen waard. Ook als je geen hardloper bent. De diepere laag in deze boodschap zit in de smoesjes…. De meeste mensen zijn goed in smoesjes. Hebben altijd wel hun redenen om gezonde, goede acties uit te stellen.

Kom niet zeuren

Als ik dit lees of hoor, dan denk ik weer aan toen ik kind was. Vroeger werd veel eerder gezegd: “Kom, niet zeuren”. Oftewel gewoon aan de slag. En stel dat je dit zinnetje tegen jezelf zegt als je een smoesje bij jezelf herkent. Wat gebeurt er dan?

Egelwijsheid

Egel, in het boek “De egel dat ben ik” van Toon Tellegen, die lost het anders op. Hij heeft met grote rode letters WANNEER? Op de muur geschreven.

En als zijn oog dit ziet dan gaat hij doen wat hij op dat moment heeft te doen. Bijvoorbeeld, ’s avonds: Egel ziet WANNEER? En het enige antwoord dat hij dan kan geven is NU! En dan gaat hij naar bed…

Niet uitstellen wat je nu kunt doen

Gaan nu
Ga nu

Zo is het ook met leefstijl. Als wij van Egel de vraag Wanneer? Overnemen. Wat gaat er dan veranderen als je net als Egel op die vraag NU antwoordt? Als het gaat om wandelen, spieroefeningen doen of verse maaltijd koken dan zal dit bij mij een gunstig effect hebben. En het zal ook een goed gevoel geven achteraf.

Dus... wanneer?

Als er een momenten van zwakte komt waarbij maar een klein smoesje nodig is om af te haken, denk dan aan de wijsheid van Egel, zie dat grote woord in rode letters: WANNEER? En reageer met NU.

Wanneer jij?

Wil jij NU iets leren om een beter en passen leefstijlpatroon aan te leren? Vraag een gratis gesprek aan!