logo

Ik heb er mijn buik vol van...

Jul 16, 2021

Auteur

Hannie Piels

Ik heb er mijn buik vol van, van al die leefstijlveranderingen. Ik ben namelijk vol van de lunch die ik zojuist gegeten heb. Het was heerlijk en daardoor weer teveel gegeten. De traditionele ‘gebakken tomaat’, een verrassing voor mijn schoonmoeder, haar recept van vroeger was weer om de vingers bij af te likken. En daar heb ik mijn buik vol van.

Met mate


Bij de lekkere ‘gebakken tomaat’ is de ‘met mate’ nog wel eens zoek. Het is een heel puur recept. Past in mijn manier van eten. Het zoek zijn van de mate ligt denk ik niet aan de gebakken tomaat ligt. Maar bij mij. Bij mij geven meer gerechten het gevoel er de buik vol van te hebben.

Wat beter kan


Wat beter kan heeft te maken met hoe ik eet. Of ik echt eet. Eet met aandacht. Of dat ik ondertussen ook nog afleiding heb. TV, krant, iPad, leesboek….

Mindful eten


Ik weet dat eten met aandacht goed werkt. Want, af en toe eet ik met ECHTE aandacht. Ik had voor mijn Mindful-cursus als opdracht om mindful te eten. Dan start je al alsof alles nieuw voor je is, hoe het eruit ziet, de kleuren, hoe het smaakt, de structuur van het eten is, hoe het ruikt. Alles nieuw.

water-meloen-amandel-rucola salade met geitenkaas.jpg

Raar hoor, maar goed ik deed het wel. Ook het nieuwsgierig gaan proeven van de verschillende ingrediënten. Langzaam in de mond met mijn tong voelen en proeven en kauwen, de meloen was zacht en waterig, de amandel hard en knapperig, de rucola smaakte kruidig. De kaas zacht en romig. Ook proefde de komkommer als heel fris en waterig en tussendoor merkte ik de dressing op.

Vertragen


Bij de opdracht moest ik ook af en toe mijn bestek neerleggen. Langzaam kauwen en voelen hoe ik het eten doorslikte. En tot hoever ik het eten kon voelen. Nou dat is helemaal niet zo ver als je zou denken. Na het doorslikken was eten weg. Het was echt uit-het oog-uit-het-hart gevalletje. Eenmaal doorgeslikt voelde ik het eten niet meer.

Mijn buik vol


Wel merkte ik dat ik veel sneller mijn buik vol had. Dat was een hele bijzondere ervaring. Echt heel bijzonder. Normaal voel ik dat helemaal niet zo goed, dan heb ik daarna de buik vol. Ik heb ook maar de helft opgegeten van wat ik op mijn bord had liggen. En werkelijk waar, mijn buik voelde verzadigd en ‘vol’. Ik had er werkelijk mijn buik vol van. En niet op een vervelende manier, maar een hele prettige. Mijn buik speelde niet op en zat later ook niet in de weg.

Gratis gesprek

Wil jij er ook ‘de buik-vol-van krijgen’ en zo minder eten en je lekkerder voelen?

logo

info@bonstato.eu

2331 BN Leiden

+31 6 400 55 293

Bonstato.eu

© Bonstato Leefstijlcoaching
Deze website wordt mogelijk gemaakt door Pointiful.
Alle rechten zijn voorbehouden.