logo

CooL-Coaching op Leefstijl


CooL is coaching op leefstijl. Een Gecombineerde Leefstijl Interventie die goedgekeurd is door de RIVM.

Leefstijl heeft invloed op je gezondheid en op je ziekte. Door je te laten Coachen op Leefstijl (CooL-programma), leer je wat jij kunt doen in jouw situatie. Centraal hierbij staat het veranderen van gewoonten die er in het dagelijkse leven zijn op het gebied van beweging, voeding, slapen en ontspanning.

Dan komen er allerlei vragen aan bod zoals:

  • Wat is gezond? En hoe werkt dit voor mij?
  • Hoe maak ik in mijn situatie voor gezondere keuzes en zorg ik dat ik dit ook blijf doen?
  • Wat wil ik bereiken met de gezondere keuzes?

Wanneer meedoen?


Het CooL programma is een leefstijltraject dat volledig vergoed wordt vanuit de basiszorgverzekering. Dit heeft geen invloed op je eigen risico. Deelname is kosteloos als je voldoet als je:

  • 18 jaar of ouder bent
  • overgewicht hebt (d.w.z. een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten, slaapapneu of artrose
  • of als je ernstig overgewicht hebt (d.w.z. een BMI van meer dan 30)

Wil je weten wat jouw BMI is? Dan kun je deze calculator van het voedingscentrum gebruiken.

Programma


COOL

Gecombineerde leefstijlinterventie

Het programma duurt 24 maanden (2 jaar). Een basisprogramma in de eerste 8 maanden en een onderhoudsprogramma in de 16 maanden daarna. In die periode zijn er in de basisprogramma 8 groepsbijeenkomsten en 4 individuele contactmomenten. Tijdens het onderhoudsprogramma zijn er ook 8 groepsbijeenkomsten en 4 contactmomenten.

Momenteel heb ik drie CooL-groepen en in januari 2023 start bij voldoende deelnemers de vierde groep. Dit zal een avondgroep zijn (19.00-20.30 uur).
De groepsbijeenkomsten zijn steeds op de woensdag, de individuele contactmomenten kunnen ook op dinsdagmiddag, en donderdag ingepland worden.

Aanmelden?


Je huisarts of Praktijkondersteuner kan je doorverwijzen naar een leefstijlcoach in jouw regio. Je kunt ook rechtstreeks een leefstijlcoach met een CooL-licentie benaderen: een overzicht vind je hier. Je hebt dan nog wel een verwijzing van je huisarts nodig.

Meer informatie voor de regio Leiden: gezond leven is cool. Hierop staat meer informatie van de mogelijkheden en aanbod voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie in de regio Zuid-Holland Noord.

Mijn derde groep, die gaat starten in september, zit bijna vol. Voor de avondgroep is er nog ruimte. Voorwaarde hierbij is dat je op woensdagoverdag werkt.