Leefstijl verandering

Leefstijl verandering - Het juiste recept

Het ene leefstijlaspect heeft invloed op het andere.

Zoals ik eerder trots geschreven heb, is het keerpunt voor leefstijlverandering bij mij, verandering in mijn eetpatroon geweest. Voeding is natuurlijk heel goed om als insteek te nemen. Het is echter niet voldoende voor mij. Niet voldoende om helemaal lekker in mijn vel te komen en te blijven als bij mij alleen de alleen de nadruk op voeding ligt.

Leefstijlradertjes

Components healthy life
Leefstijl Radertjes

Zoals het plaatje al laat zien, heeft elk aspect van leefstijl invloed op een ander aspect. Voor een succesvolle leefstijlverandering kies je een aspect waar je graag je energie in stopt. Bij mij was dat voeding. Wat is het bij jou? Aan welke radertje ga jij draaien?

Draaien

Ik draai tegenwoordig aan verschillende radertjes. Dit zeg ik het verkeerd. Ik ben gaan draaien aan één radertje en ik merk dat, doordat ik steeds aan het afstemmen ben, ook andere radertjes in beweging komen. Dat er dus ook daar wat verandert.

Het juiste recept

Toen ik begon wist ik nog niet wat het juiste recept zou zijn om mijn leefstijl te verbeteren. Mijn leefstijlpatroon is meer dan het aanpassen van een recept. In de bijna twee jaar dat ik nu mijn andere leefstijlpatroon heb, heb ik alle radertjes wel in beweging. Is dat saai, en geeft het veel beperkingen? Dat gevoel heb ik totaal niet. Sterker nog ik voel me fit.

TV-kijken - de challenge

TV kijken
TV Centraal

Op dit moment ben ik aan het onderzoeken wat het met mij doet als ik bewust minder TV kijk. De tijd naar Pasen toe is hiervoor een mooi moment. Was andere jaren het minderen van alcohol het vasten-doel, nu ik dat nauwelijks meer neem heb ik iets anders gezocht: minder TV kijken. Tot nu toe merk ik rust en dat is fijn. Een ander winstpunt is dat ik nu een boek pak om te gaan lezen. Normaal kom ik daar niet aan toe. Ook dit, zo merk ik, voelt goed.