Leefstijl verandering

Leefstijl gewoontes veranderen

Mijn keuze om anders te gaan eten, onbewerkt, gevarieerd en met mate was een behoorlijke verandering.

Het kostte tijd, tijd om recepten te zoeken en uit te proberen. Goed nadenken over hoe een en ander aan te pakken. Dat mijn man mee ging doen was een eerste goede stap.

Het ontbijt

Ik ga hieronder beschrijven wat ik heb veranderd in het ontbijt. De grootste verandering was natuurlijk dat ik besloot geen brood meer te nemen bij het ontbijt. Dus de ontbijtspullen van brood, boter en beleg (voor mij was dat standaard kaas en appelstroop) hoefden niet meer op tafel. Wat dan wel?

Het alternatief

In het boek “Diabetes type 2, maak jezelf beter”, waren verschillende ontbijtjes te vinden. Uitgedaagd als ik me voelde heb ik in eerste instantie gekozen voor een yoghurt of kwark ontbijt. Niet moeilijk en lukt in feite altijd. De yoghurt of kwark werd aangevuld met ene keer pitten en zaden en een andere keer met Granola. De zaden en pitten was een kwestie van inkopen van meloen en zonnebloempitten en chiazaad en deze in doorzichtige potten in de kast bewaren. Zo waren ze makkelijk te pakken. Wat betreft de Granola wilde ik dit zelf maken. Ook hiervan stond een recept in het boek, niet moeilijk, best wel een werkje. Het lukt mij inmiddels om per keer een dubbele recept te maken. Hierdoor maak ik per keer een grote hoeveelheid waarmee we een aantal weken vooruit kunnen. Het is een bakplaat vol. En het is ook van belang genoeg vers fruit in huis te hebben. Wat ook makkelijk werkt is om het fruit al voor een paar dagen klaar in de koelkast te hebben staan.

Eigengemaakt granola
Eigengemaakte Granola

Per week nemen we 5 ochtenden een yoghurt of kwark ontbijt. En daarnaast hebben we twee ochtenden een ei-gerecht. Ene keer met gebakken ham en tomaatjes, de andere keer met zalm en rauwe tomaatjes.

Ook heb ik pannenkoekjes uitgeprobeerd. Dat was minder succesvol. Het bereiden ervan ging niet zo vanzelfsprekend bij mij. Dus geen pannenkoekjes voor ons bij het ontbijt. Het is belangrijk om de ochtend makkelijk en lekker te starten.

Kortom

Wat het ontbijt betreft is er een regelmaat ontstaan die helpend is. Hierdoor hoeft er niet steeds nagedacht te worden over wat te eten. We hebben gekozen voor wat we lekker vinden en wat voedzaam is. Daarbij is het belangrijk dat het gemak er ook is. Zo is er een nieuwe gewoonte ontstaan die we ook in vakanties heel goed kunnen doorzetten.

Italiaans ei-ham ontbijt
Italiaans ei-ham ontbijt