Leefstijl verandering

Leefstijl verandering - Daar doe ik het voor

Leefstijl veranderen is veranderen van gewoonten, dierbare gewoonten. Afleren van een gewoonte vraagt om het aanleren van een nieuwe gewoonte.

Dat gaat niet altijd vanzelf. Het gaat met vallen en opstaan. Belangrijk is om te kiezen voor gewoonten die bij je passen. Dat heb ik ook gedaan.

Kleine stapjes

Na de eerste veranderingen van voedingsgewoontes ben ik gestart met een leefstijlcoachopleiding. Daar leerden ik mezelf coachen op leefstijl. Dit doe je in kleine stapjes. Ik leerde hoe ik op de veranderingen die ik gekozen had reageerde. Soms koos ik voor het verkeerde, voor mij niet werkende verandering. Ik merkte langzamerhand wat bij mij werkte en paste.

Hulp vragen

Zo heb ik ontdekt dat ik, als ik geen zin had om te gaan sporten het wel hielp dat iemand mij een 'zetje' gaf en nog steeds geeft. Ik heb mijn man gevraagd mij daarin te stimuleren om als ik niet echt zin had toch maar even de fiets op te gaan en wat rustig rondtrappen. En dat hielp en helpt nog steeds. Ik leerde dat, ook al heb ik niet veel zin om te gaan sporten, eenmaal bezig vind ik het wel heel fijn om te doen.

Het effect

Nu, na ruim anderhalf jaar was er ineens die koudegolf. Wat heeft het gevroren en wat was het koud. Een wit landschap en bevroren sloten en plassen. En dat betekent: SCHAATSEN. Ik ben er geen held in, nooit geweest. Maar ik doe wel graag mee. en dat lukte. Drie dagen heb ik kunnen genieten van het supermooie gladde ijs op de kagerplassen.

Het schaatsen ging super. Ik heb genoten dat ik samen met mijn man en mijn kinderen heb kunnen schaatsen. Ik heb geen spierpijn gehad geen kortademigheid. En merkte dat mijn conditie veel beter was dan de laatste keer dat ik op de ijzers heb gestaan.

Hannie op het ijs
Selfie op het ijs

En daar doe ik het voor. Dit motiveert mij om de leefstijlveranderingen die ik heb doorgevoerd blijvend tot mijn leefstijl te maken. Deze drie dagen waren dagen met een gouden randje. Dankbaar ben ik dat ik me zo fit heb gevoeld op de schaatsen. Dubbel gemotiveerd om zo door te blijven gaan.