Willen en kiezen

Leefstijl verandering - Mijn eerste stap

Zo in het begin van dit nieuwe jaar 2021, wil ik graag mijn ervaringen delen met het verbeteren van leefstijl.

Willen

Verbeteren van leefstijl lukt niet zomaar door te zeggen wat je wilt. Ik heb lang de wens gehad om een paar kilo lichter te wegen. Dat zou het fietsen in de bergen, tijdens de vakantie zeker makkelijker maken. En kleding staat leuker. Daarbij is het ook gezonder. Ik wilde het al heel lang, toch kwam ik er niet toe om te starten. Totdat.... ik zo'n anderhalf jaar geleden een keuze maakte.

Mijn keuze

Ik heb gekozen om te gaan eten met het gebruik van de recepten uit het boek "Diabetes Type 2, maak jezelf beter". Ik heb gezocht naar recepten die me lekker leken als vervanging van het ontbijt, de lunch en avondeten. Dit kostte tijd en energie. Ik ging anders mijn inkopen doen, meer verse producten, minder pakjes. Ik ging anders het eten klaarmaken en ik moest daarbij steeds nadenken over wat nu weer te gaan eten. Dit gaf een goede en mooie start en ik merkte dat mijn gewicht heel langzaam afnam, zonder dat ik honger had.

Notities in het kookboek

Na de goede start heb ik mijn man gevraagd met mij mee te doen. Wel zo gezellig en makkelijk om voor twee hetzelfde eten te kunnen koken. En bij elk nieuw recept gaven we allebei een score aan het recept.

Diabetes Type 2, maak jezelf beter - persoonlijke notities bij het gerecht
Diabetes Type 2, maak jezelf beter - persoonlijke notities bij het gerecht

Ik schreef dat in mijn kookboek door er een aantal sterretjes bij te plaatsen. Zo werd het leuk om nieuwe recepten uit te proberen. En degene die echt lekker en makkelijk klaar te maken waren kwamen vaker op ons bord.

Meer dan voeding alleen

Tot op de dag van vandaag koop ik zoveel mogelijk onbewerkte producten. We proberen nog steeds nieuwe recepten uit. We eten gevarieerd. Wij hebben het gevoel dat we lekkerder eten dan voor onze verandering. En we voelen ons fit erbij. Al moet ik wel zeggen die fitheid komt niet alleen door het eten. We hebben namelijk ook nog andere leefstijlaspecten veranderd. Niet alles tegelijk, stapje voor stapje.

In een volgende blog zal ik delen wat mijn ervaringen waren, waar ik tegenaan liep en hoe ik het volhoud. Want dat wil ik dolgraag, ik ben namelijk inmiddels 6 kilo lichter dan voor juni 2019. En daar ben ik heel trots op.